Hrnce sú pre každú kuchyňu neodmysliteľnou súčasťou, rovnako ako sú raňajky dôležité pre každého z nás, o čom sme písali minule spolu s tipmi na horúcu a zdravú desiatu. Sú to kuchynské potreby, bez ktorých by bolo varenie skoro nemožné. Práve preto, že sú tak dôležité, si pri ich výbere treba dať pozor na niektoré veci. Ak zvolíte správne hrnce, vydržia dlhšie a varenie pre vás bude oveľa zábavnejšie.
V dnešnej dobe je výber naozaj široký – najčastejšie dostanete hrnce z nehrdzavejúcej ocele, ale ak sa budete chvíľu venovať hľadaniu, narazíte aj na materiály ako hliník, meď alebo hlina. Tento problém ešte viac zamotávajú výrobky, ktoré sú zmiešaninou dvoch alebo viac materiálov. v poslednej dobe je čoraz častejšie vidieť keramické hrnce, ktoré síce môžu pripadať ako nápad zo staroveku, ale ich vlastnosti varenie celkom uľahčujú.
Práve na vlastnosti hrncov si treba dávať pozor, tu sú rozdelené na niekoľko základných:
Vedenie tepla – táto vlastnosť záleží iba na materiály, z ktorého je hrniec vyrobený. Meď je v zásade výborným vodičom tepla, zatiaľ čo oceľ v tejto oblasti trochu zaostáva. V praxi sa lepšia vodivosť prejaví rovnomerným varením (teplo je „roznášané“ do celého hrnca účinnejšie). Tiež bude oveľa rýchlejšia odozva na pridávanie alebo uberanie tepla.
Cena – pre mnohých je to celkom zásadný faktor, ale pri hrncoch väčšinou platí, že investícia sa oplatí. Hrniec vydrží dlhšie a nemusíte sa báť vecí ako uvoľňovanie škodlivín do jedla. Pri kuchynských potrebách sa väčšinou oplatí kupovať to najlepšie, čo si môžete dovoliť.
Reaktivita – niektoré kovy s určitými jedlami a surovinami môžu reagovať, presnú definícu nájdete na WikiPédii. Napríklad hliník má tendenciu reagovať napríklad s rajčinami, alebo inými surovinami s vyšším obsahom kyseliny. Prejavuje sa to vstrebávaním kovov do jedla a následne do tela. Dávajte si teda pozor na to, čo do konkrétneho hrnca vkladáte, aby ste nemali zbytočné zdravotné problémy.
Starostlivosť – ak ste ten typ človeka, ktorý musí mať všetko dokonale vyleštené a podľa poriadku upratané v poličkách, tiež by ste mali dávať pozor pri výbere kuchynského náradia. Konkrétne ide o materiál, z ktorého je hrniec vyrobený. Niektoré jednoducho vyžadujú viac starostlivosti ako iné. Napríklad meď si vyžaduje viac pozornosti ako nerezová oceľ.
Pokrokovou technológiou v oblasti varenia je indukcia. Funguje na princípe magnetizmu a jej hlavnou výhodou je šetrenie energie. Magnetické pole zahrieva hrniec a nie varnú dosku, teplo teda vzniká tam, kde je najviac potrebné. Jedinou nevýhodou je, že potrebuje špeciálne hrnce na indukciu a rovanko aj panvice na indukciu. Ich dno vhodné na indukciu musí byť tvorené z feromagnetického materiálu (to isté platí pre panvice). Jednoduchý test na to, či je vaša nádoba vhodná: na dno panvice priložte magnet, ak sa udrží, viete že práve to je panvica na indukciu. Tým zabránite zbytočnému vyraďovaniu hrncov pri prechode na indukčnú varnú dosku.
Text a foto: PR